China – Kosten

Het is het drukst bevolkte land ter wereld en je ziet de bevolking als toeristen overal in de wereld. Dan verwacht je misschien ook wel hogere (Westerse) prijzen in het land zelf. Maar dat valt mee! China is een relatief goedkoop land om te backpacken. Goedkope hostels zijn makkelijk te vinden en eten kan je zo duur maken als je zelf wilt. De grootste kostenpost zit hem juist in het openbaar vervoer door het land heen.

Kosten China
Wij gaven in 21 dagen China € 2.018,84 uit. Omgerekend is dit iets meer dan € 48 per persoon per dag. Let op: wij zijn aansluitend naar Tibet per trein doorgereisd. De kosten voor Tibet zitten hier niet bij, maar wel de tweedaagse treinrit uit China naar Tibet toe. Zonder die treinrit komen de kosten op € 43 pp/dag.

Visumkosten zitten niet in deze kostenberekeningen. Houd hiervoor rekening met € 170,- per persoon. Wij deden dit via YourVisa en hadden onze visa binnen twee weken.

Eten en drinken
Eet en drink je alleen traditioneel Chinees, dan kan je de kosten redelijk drukken. Maar hou je er echter ook van om op zijn tijd wat Westers te eten en moet je er niet aan denken om altijd met pittige noodle soep te ontbijten? Dan zullen jouw kosten waarschijnlijk overeenkomen met die van ons. Wij aten regelmatig buiten de deur, maar we hebben daarnaast ook regelmatig een lunch overgeslagen, omdat we door extreme hitte geen honger hadden. Al met al kwamen wij uit op € 13,82 per persoon per dag aan eten en drinken.

Reken op € 10-€ 15 pp/dag voor eten en drinken. In de grotere steden zal het wat duurder uitvallen dan in het binnenland.

Accommodatie
Accommodatie is iets waar je zeker op kunt besparen in China. Helemaal als je besluit in dorms te overnachten. Wij sliepen altijd op een tweepersoonskamer en deze kosten verschilde van € 12,- (Guilin) tot € 28,- (Beijing) per nacht. In totaal kwamen onze kosten voor accommodatie uit op gemiddeld € 8,50 pp/dag.

Overnachtingen in China kosten tussen de € 7,50 en € 15 per nacht, afhankelijk van de grote steden of binnenland en dorm of eigen kamer.

Vervoer
Zoals we al eerder zeiden, is met name het vervoer een grote kostenpost in China. Wanneer je naar China gaat, is er een grote kans dat je meerdere steden bezoekt. Sommigen pakken het vliegtuig, maar veel meer mensen nemen de trein. In het geval van China is dat al snel een treinrit van 12 tot 24 uur waar een flink prijskaartje aan hangt. Dit is wel afhankelijk van welke klasse je boekt. Wij reisden altijd in de 2e klasse/op hard sleepers.

Twee tickets van Beijing naar Zhangjiajie waren bijvoorbeeld totaal € 100,-. Voor een 24-uur-durende treinrit valt dit misschien mee, maar vergeleken met de rest van Azië valt dit hoog uit. Voor de treinrit van Zhangjiajie naar Guilin betaalden wij € 80,- euro (2 tickets) en van Guilin naar Chengdu € 125,-. De topper daarentegen was onze laatste treinrit in China: de twee-dagen-durende rit op 5 kilometer hoogte van Chengdu naar Lhasa, Tibet. Hiervoor betaalden wij in totaal € 210,-. Bij ons kwamen de kosten voor vervoer uit op € 15,- per persoon per dag.

Grote kans dat je een paar langere treinritten maakt door het land en hier zijn kosten aan verbonden. Reken hiervoor op ruim € 15-€ 25 pp/dag, afhankelijk van 1e/2e klasse en hard/soft sleeper. Besluit je Tibet niet te bezoeken? Reken dan op € 10-€ 20 pp/dag.

Wil je trouwens weten hoe je treintickets in China boekt? Wij boekten onze tickets via Trip.com. Let op: Zes weken van te voren gaan de tickets in de verkoop. Voor sommige trajecten moet je ook echt bij de start van de kaartverkoop klaar zitten in verband met de grote vraag (bijv. Chengdu-Lhasa), maar voor vele treinritten is dit niet nodig.

Lukt het je niet om op tijd klaar te zitten en ben je bang de trein te missen, dan is er nog een back-up. Treinkaartjeschina.nl wordt beheert door Nederlanders woonachtig in China die je kunnen helpen met het boeken van de tickets. Dit kost je een klein bedrag, maar in ruil daarvoor zitten zij op tijd achter de computer om kaartjes te bemachtigen, kopen zij de tickets en geven ze veel informatie met betrekking tot het afhalen van de tickets en het lezen van de stationsborden. Ontzettend handig! Wij hebben hier gebruik van gemaakt toen wij zonder bereik in de Mongoolse Gobi-woestijn zaten.

Amusement
China zit vol met prachtige parken en monumenten. Uiteraard de Chinese Muur en de Verboden Stad, maar ook Zhangjiajie National Park (Avatar Mountains), Yangshuo en de panda’s in Chengdu. En dit is maar een klein gedeelte van wat er allemaal te zien is. In 21 dagen tijd kwamen wij uit op iets meer dan € 9,- per persoon per dag voor amusement.

Wij betaalden iets meer dan € 9,- pp/dag. Reken op een bedrag tussen € 10,- en €15 pp/dag en je zou goed moeten zitten.

Overig
Onder overig beschouwen wij souvenirs, kleding kopen en de was doen. Over 21 dagen waren wij ongeveer € 1,50 kwijt per persoon per dag.

Wil je af en toe een kaart sturen, de was doen of souvenirs kopen, reken dan op ongeveer € 1,50 per persoon per dag.

Samengevat 21 dagen China:
Al met al is China een prachtig land die je zo goedkoop of duur kan maken als je zelf wilt. Pak je veel treinen in een relatief korte tijd, reken dan op een hoger bedrag. Bedenk daarbij dat de grotere steden relatief duur zijn ten opzichte van het binnenland. Grote kans dat je in China ervaringen opdoet die je nooit meer vergeet. Wij zullen bijvoorbeeld nooit meer de cultuur en het gedrag van de Chinezen vergeten. Bij elke rochel op straat gaan de gedachten toch automatisch weer naar China. Hoe dan ook is het een land die je moet ervaren. Tip: boek een aansluitende tour door Tibet.

Kosten van China per persoon per dag over 21 dagen:
Eten en drinken: € 13,82
Accommodatie: € 8,49
Vervoer: € 14,92
Amusement: €9,37
Overig: € 1,46

Totaal: € 48,07 per persoon per dag, ofwel € 1.009,42 per persoon voor 21 dagen China. Deze kosten omvatten enkel de kosten in China en dus geen visumaanvragen en/of vluchten. Wel zit de treinrit naar Tibet hierbij inbegrepen. Zonder laatstgenoemde komt het totaal uit op € 43,07 per persoon per dag.

Heb je vragen en/of opmerkingen over de kosten of informatie betreft China: stel ze gerust! Tijdens onze reis hebben we ook wat verhalen geschreven over onze ervaringen in China met daarbij meer foto’s van het prachtige land en de bijzondere cultuurverschillen 🤓: Blogs over China!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s