Mongolië – Kosten

Mongolië is een vrij onbekend en onbereisd land vergeleken met de rest van Azië. Vooral het ontbreken van de massatoerisme en daarmee juist het aanwezige rauwe Mongolië deed ons besluiten onze reis hier te starten. Het land is relatief goedkoop, maar aangezien er nauwelijks wegen door het land zijn en het buiten de hoofdstad vrij onderontwikkeld is, zullen de kosten stijgen door het boeken van bijvoorbeeld een tour. Het echte backpacken zoals iedereen kent in Zuid-Oost Azië is in het ‘wilde’ Mongolië niet te doen.

Kosten Mongolië

Wij gaven in 13 dagen Mongolië € 1.295,- uit. Dat komt neer op een kleine € 50,- per dag per persoon. Hou hierbij rekening dat 8 dagen Gobi-tour (met alles inbegrepen) en Trans-Mongolië tickets bij zijn inbegrepen! Ga je naar Mongolië om enkel Ulaanbaatar te bezoeken (wat we sterk afraden overigens), zullen je kosten waarschijnlijk een stuk lager uitvallen.

Eten en drinken
Aangezien gedurende de 8 dagen Gobi-tour eten en drinken inbegrepen was, vallen de ‘eten en drinken’ kosten over 13 dagen erg laag uit. Daarom nemen we alleen de kosten mee voor de 5 dagen in Ulaanbaatar. Eten en drinken in Mongolië is ongelooflijk goedkoop vergeleken met Europa en je kan zeker een slag slaan in de kosten wanneer je vooral zelf kookt en de Westers gerichte cafés en restaurants vermijdt. Wij zaten in een hostel met keuken dus kookten vooral zelf. Daarnaast was het ontbijt bij ons verblijf inbegrepen, dus ideaal om de kosten nog lager te houden! Wij kwamen uit op € 7,65 per persoon per dag in Ulaanbaatar. 

Reken op reisdagen buiten een georganiseerde tour op de € 7,50-€ 10 pp/dag

Koningsdag 2018 vieren met Mongolen in een ger!
Koningsdag 2018 vieren met Mongolen in een ger!

Accommodatie
Ook hier focussen we ons alleen op de accommodatie kosten in Ulaanbaatar in verband met de tour. Wij sliepen in een tweepersoonskamer in een hostel met gezamenlijke badkamer en keuken plus op loopafstand van het centrum. Per persoon per dag kostte ons dit € 10,65. 

Er zijn genoeg dorms te vinden in Ulaanbaatar, dus dit bedrag is makkelijk nog omlaag te halen als je het niet erg vindt om een kamer met meerderen te delen. Wij kozen in dit geval voor gemak aangezien dit hostel ook de tour organiseert en wij verblijven daarnaast liever in een tweepersoonskamer.  

Afhankelijk van je voorkeur moet je rekenen op € 10 – € 15 pp/dag voor een basic tweepersoonskamer

B3BB8188-F1D9-47BE-B3F6-666DA6CC7F09
Tijdens de tour sliepen we 8 nachten in allemaal verschillende ger’s

Vervoer
Wij hadden in Mongolië geen kosten voor taxi’s aangezien we het geluk hadden dat we opgehaald werden van de luchthaven en weer werden gebracht bij het treinstation. Verder kan je in de stad prima alles aanlopen. De vervoerkosten die we hadden, waren de tickets voor de Trans-Mongolië Express naar Beijing. We waren € 125,- per persoon kwijt voor een ticket, ofwel € 9,50 per persoon per dag.

In Ulaanbaatar zal je (waarschijnlijk) geen vervoerkosten hebben zolang je in het centrum zit. Voor de Trans-Mongolië Express van Ulaanbaatar naar Beijing waren we € 125,- pp kwijt.

Tijdens de tour rijd je in zo’n Russisch busje!
Tijdens de tour rijd je in zo’n Russisch busje!

Amusement
De grootste kostenpost is overduidelijk amusement, namelijk de kosten voor de tour. Hierbij zat alles inbegrepen: het vervoer door het land in een Russisch busje, een gids, eten en drinken, activiteiten en overnachtingen in gers. De tour kostte ons € 53,- per persoon per dag. Als je bedenkt wat je hiervoor terug krijgt tijdens de tour, is dit echt weinig.

Onze tour met Sunpath Mongolia kostte $ 65,- pp/dag, ofwel € 53,-

Overig
Onder overig lezen wij bijvoorbeeld souvenirs en de was doen. Over 13 dagen waren wij gemiddeld maar € 0,25 per persoon per dag kwijt hiervoor. 

Een was doen in je hostel of hotel kost maximaal $ 5 per keer

Samengevat 13-dagen Mongolië:
Al met al is Mongolië zowel een ontzettend mooi land als goedkoop. Voor erg weinig geld kan je je prima redden in de hoofdstad en voor relatief weinig per dag kan je op een tour door het land zelf. Wij hebben de Gobi-desert en Karakorum tour gedaan van 8 dagen met Sunpath Mongolia. Mongolië is één van de mooiste landen die wij tot nog toe hebben gezien en willen zeker nog eens terug om het westen van het land te verkennen. Een absolute aanrader voor natuur liefhebbers en massatoerisme ontwijkende reizigers!

Kosten van Mongolië per persoon per dag over 13 dagen:
Eten & drinken: € 2,95
Accommodatie: € 4,10
Vervoer: € 9,50
Amusement: € 33,-
Overig: € 0,25

Totaal: € 49,80 pp/dag ofwel zo’n € 647,- per persoon voor 13 dagen. Deze kosten zijn enkel de kosten in Mongolië. De vlucht naar Mongolië is dus niet inbegrepen, de Trans-Mongolië Express wel. Exclusief de trein: € 40,30 pp/dag.

Heb je vragen en/of opmerkingen over de kosten of informatie betreft Mongolië: stel ze gerust! Tijdens onze reis hebben we ook wat verhalen geschreven over onze ervaringen in Mongolië met daarbij meer foto’s van het prachtige land, de lelijke stad Ulaanbaatar en onze eerste ontmoetingen met de sanitaire voorzieningen van het land : Blogs over Mongolië!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s