De eindopmaak

Joeeeehoe!

Onze week Bali is als een trein voorbij gevlogen. We hebben om precies te zijn helemaal niks gedaan en zelfs nu zijn we nog kapot (hoe is het mogelijk haha). Op dit moment zitten we midden in onze 8-uur lange overstap op Singapore. En dan is het morgenochtend echt zo ver: na zes maanden zijn we weer terug in Nederland. Super gek, beetje jammer, maar ook vooral leuk om iedereen weer te zien. 

Als we terugdenken aan de afgelopen zes maanden, dan zijn er vooral heeeeeel veel dingen om aan te denken. Zo reden we kameel in Mongolië, sliepen we in een echte ger, waren we op de Chinese muur en dronken we koffie in een replica van Central Perk in Beijing. We zagen de Avatar Mountains, bewonderden panda’s met heel veel liefde, waren in het Potala Palace en stonden (of in Rob’s geval vooral hurkten) op de Base Camp van Mount Everest. We hebben geparaglide in Nepal en zagen daar ook een tijger. We spotten luipaarden en olifanten in Sri Lanka, zagen waar meneer Lipton zijn eerste theeplantje plantte, zagen walvissen en dolfijnen, shopten in Kuala Lumpur en we zijn als Mario Kart door Tokyo heen gescheurd. We voelden ons dichterbij Hogwarts dan ooit in Universal Studio’s Japan, zijn op de Amerikaanse basis geweest in Okinawa en we leerden over het 228incident in Taipei. We stonden op het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland, bezochten Bag End in Hobbiton, zwaaiden naar de Mount Doom en braken gelukkig geen been tijdens het skiën in Cardrona. We zagen ontelbaar veel supermooie zonsondergangen en de mooiste sterrenhemels door heel Nieuw-Zeeland heen, we voelden ons één met zeehonden, dronken biertjes bij het Opera House en ontdekten de lekkerste yoghurt in Sydney. We hebben bij de Gardens by the Bay rondgelopen in Singapore, zijn in de belangrijkste en mooiste moskeeën van Brunei geweest, leerden alles over de khmer rouge in Cambodja en hebben drie dagen lang rondgelopen in het immense Angkor complex. We hebben drie dagen lang gescooterd, grotten gezien (we laten even in het midden hoe dat was) en we zagen hoe olifanten zich reproduceerden in Laos. Waarschijnlijk zijn er nog honderd dingen die we vergeten, maar dit schiet ons even zo snel te binnen (hehe, lezen jullie nog mee? Kan me voorstellen als jullie dit gezemel even over hebben geslagen).

ONZE REIS IN EEN LIJST:

Hoeveelheid landen in totaal bezocht: 15 (ja, Tibet erkennen wij als eigen land)

Hoeveel dagen in totaal weggeweest: 180 precies 

Hoeveel km gereisd: volgens Polarsteps 77.922

Verste plek van huis: Dunedin in Nieuw-Zeeland, dit is namelijk 18.818 km van Den Haag verwijderd (lang leven Polarsteps)

Hoeveelheid vluchten: 21 (voor Ly erg veel, voor Rob nog lang niet genoeg)

Hoeveel bussen in totaal genomen: 42 (voor ons beiden meer dan genoeg)

Hoeveel treinen in totaal genomen: 17

Aantal totale uren in het ov doorgebracht: oooontelbaar

Langste busrit: 20 helse uren in Nepal, naar Bardia toe (je weet wel, die ene rit waar de airco het niet deed, de band lek was en het raam niet dicht kon)

Langste treinrit: 36 uren naar Tibet toe (ook gelijk onze hoogste treinrit!)

Langste scooterrit: 3 dagen (door Laos crossen als bazen!)

Leukste land van de reis: Voor Rob is het Japan, want het is leuk, voelt als 1 groot pretpark en de mensen zijn aardig. Voor Ly is dit een stuk moeilijker, maar als ze eeeeecht iets moest zeggen dan is het of Japan of Cambodja. Die laatste vooral door de sfeer die er hing, de aardige mensen en het heerlijke eten (food is life)

Mooiste land van de reis: Voor ons allebei Nieuw-Zeeland 

Grootste aanrader voor jullie: Alles heeft zo zijn charme, maar voor nu is een echte aanrader Mongolië. Vooral omdat er weinig toeristen zijn en alles voelt nog heel erg authentiek (en dat is heerlijk).

Grootste teleurstelling: Nepal (maar lag aan ons, niet aan het land. We waren moe toen we aankwamen en door de lange busritten en de veeeele toeristen werd die moeheid erg snel chagrijnigheid).

Duurste foutje gemaakt tijdens de reis: een vlucht een maand te laat boeken, daar 5 minuten later achter komen en dan geen geld meer terug kunnen krijgen (doei 180 euro, leuk je gekend te hebben 💔)

Bekende mensen tegengekomen: 2 hele. De ene in de laatste week op Bali, namelijk het buurmeisje van Rob uit Oostvoorne (eeeeecht waar) en de tweede was Lars.. Maar dat was een soort van gepland.

Landen waar we dachten sowieso heen te gaan toen we deze reis aan het plannen waren: Mongolië, China, Nepal, Sri Lanka, Myanmar

Landen waar we niet van verwacht hadden ernaar toe te gaan: Japan, Taiwan, Nieuw-Zeeland, Australië en Brunei

Leukste moment van de reis: Onmogelijk om te kiezen

Vervelendste moment van de reis: De 20 uur durende busrit over de geweldige wegen van Nepal was zeker een naar moment, maar ook de aankomst in Singapore of de treinrit met smakkende Chinezen naar Zhangjiajie zijn zeker momenten waar we niet op ons gelukkigst waren.

Dieren gespot in het wild: Bengaalse tijger, neushoorn, Aziatische olifant, (heel veel) apen, krokodil, buffels, beer, luipaard, walvis, dolfijnen, reuzenpanda, kiwi, (grote) spinnen en uiteraard kakkerlakken..

Aantal keren bestolen tijdens de reis: Hier zijn we dus een beetje trots op. Want voor zover wij weten is er niks gestolen. We hebben onze paspoorten nog, onze camera, iPad, telefoons… Het enige vreemde is dat er ooit twee jurkjes van Ly in de was zijn verdwenen in Nepal, maar dat geven we het voordeel van de twijfel.

Dingen verloren tijdens de reis: Dit is dus iets meer (hehe). Rob verloor in de eerste week een handdoek (Ly blij, want iedereen had verwacht dat zij als eerst iets zou vergeten, maar MHUAHAHA was dus niet zo), daarna volgden verschillende sokken, onderbroeken, een shirt…

Electronica die kapot zijn gegaan tijdens de reis: In 1 van de eerste weken sneuvelde Ly’s ereader, wat best wel een ramp van wereldformaat was gezien de treinreizen die nog voor ons lagen. Gelukkig met de razendsnelle hulp van Esther en Helmich was dit snel opgelost en waren we binnen de kortste keren tal van boeken rijker die we konden lezen op onze telefoons (waarvoor heel veel dank!!).

Aantal keren onveilig gevoeld: 0. Ja, echt, oprecht (dit zeggen we niet om onze moeders beter te laten voelen hehe).

Liedje wat we na deze reis niet meer kunnen horen zonder aan de reis te denken: Say Something van Justin Timberlake. Deze wordt gedraaid bij het boarden van AirAisia vliegtuigen, en dat hebben we nogal vaak gedaan 🤓

Series begonnen en/of afgekeken tijdens de reis: Alle 10 seizoenen van Friends, 1 seizoen van La Casa di Papel, alle seizoenen van Kimmy Schmidt en ontelbaar veel films 

Stomste airline tijdens deze reis: AirAsia, op een gegeven moment wordt je gek van alle budget-oplossingen, zoals betalen voor een glaasje water tijdens een 8-uur lange vlucht

Meeste gebruikte airline: ondanks alles AirAsia (8x), want blijft het goedkoopst en wij blijven skere backpack-Nederlanders

Mooiste luchthaven: Singapore 

Lelijkste luchthaven: Okinawa budget terminal (zit in de cargo warehouse), kort daarop volgt Kathmandu.

Aantal mensen ontmoet tijdens de reis: Ooooontelbaar veel, de ene leuker dan de ander. Speciale shout-out naar Ben en Rosa (die onze tijd in Tibet en Nepal zoveel specialer hebben gemaakt) en Ken en Jess (die we in Tibet hebben ontmoet en daarna ons zo gastvrij en lief hebben ontvangen in Okinawa). 

Aantal keren heimwee gehad: Op 1 hand te tellen (sorry NL)

Lessen die wij geleerd hebben en dolgraag met jullie willen delen omdat we de beroerdste niet zijn (want je leert dingen van reizen en je krijgt er allemaal coole nieuwe inzichten van, vraag maar aan de echte coole backpack-mensen):

 • Als je een paar dagen geen mascara draagt (Ly in dit geval), kijken mensen je nog steeds aan. Je gaat er niet dood van, je kan gewoon naar winkels en mensen doen zelfs nog oprecht aardig tegen je!
 • Wanneer je zulke erge diarree hebt dat je de halve nacht buiten achter een steen spendeert, zelfs dan is de zonsopgang bij de Mount Everest nog mooi.
 • Het komt altijd goed. Of je nou geen hotel hebt, geen idee hebt hoe je in de volgende stad moet komen, geen idee hebt wat je moet eten enz. Het komt altijd goed, echt waar.
 • Oprecht blij zijn voor iemand die na 7 dagen eeeeindelijk naar de wc is geweest, is mogelijk. Sterker nog, je hart maakt al een sprongetje bij het horen van een plons in de wc.
 • Als je besluit te gaan backpacken is het verstandig zo weinig mogelijk mee te nemen. Oeh, en ook handig dat je niet je meest nieuwe spullen meeneemt, want ga er maar vanuit dat je alles weg kan gooien na je reis.
 • 45 graden is echt heel erg heet, het is een leugen als mensen zeggen dat de hitte “anders” voelt in een ander land. Heet is heet en ook in het buitenland voelt 45 graden alsof je op een grilplaat ligt te spartelen.
 • Uit eten gaan is leuk en heel fijn, maar als je zes maanden achter elkaar uit eten moet, verlang je naar een eigen keuken. En naar aardappels. En gewoon normale sla. En kroketten. En frikandelspeciaal. En kaassoufle. You get it.
 • Boek niet drie vluchten achter elkaar om 7 uur ‘s ochtends, dat zou je nog wel eens 180 euro kunnen besparen namelijk..
 • Het is heerlijk om niet alles gepland te hebben, maar ook ruimte overhoudt voor spontane dingen. Je bestemming weten is genoeg, je ziet daar wel waar je heen gaat en hoe je naar de volgende bestemming gaat. Want: het komt altijd goed (hier pakte ik terug op een voorgaande les, smoooooth al zeg ik het zelf)
 • Zorg dat wanneer je stoelgang niet regelmatig gaat, je ervoor zorgt dat je uiteindelijk op een wc gaat zitten met een afvoerpijpje die groot genoeg is. Anders zou het nog wel eens voor kunnen komen dat je het zelf iets verder de pijp in moet drukken… (we gaan hier niet verder op in)
 • Soms is geen WiFi hebben het lekkerste en het fijnste wat je kan gebeuren
 • CHINEZEN (‘nough said)
 • Hoe leuk en fijn reizen ook is, een eigen bank hebben met Nederlandse tv binnen handbereik en vrienden en familie binnen normale afstand is bijnnna net zo heerlijk.
 • Spiegelende meertjes blijven mooi om naar te kijken en om te fotograferen (aldus Ly duhhhh)
 • Aziatische wc’s zijn een immense kracht waar alleen de sterkste mensen levend uit komen. Survival of the fittest op zijn hoogtepunt wanneer je een hokje binnenstapt waar een geheel eigen broeikaseffect gaande is (veel van deze lessen gaan over wc’s, hebben jullie het door? Meteen duidelijk wat het meeste indruk heeft gemaakt ghehe)
 • Reizen kán een relatietests zijn, maar het kan ook de mooiste ervaring zijn die je samen hebt meegemaakt (tot nu toe)
 • Koude douches zijn niet vreselijk als je er na een tijdje aan gewend bent geraakt. Sterker nog, een koude fles water over je heen na 8 dagen Gobi-desert voelt als de hemel.
 • Schrijven tussen haakjes is een ondergewaardeerde kunst en het zou meer moeten gebeuren in de Nederlandse literatuur (daar wordt alles een stuk gezelliger van).
 • De geschiedenis van een land leren is veel makkelijker als je in het land zelf bent (tipje voor de middelbare school geschiedenis lessen hehehe)
 • Atoombommen zijn stom
 • Gewone bommen trouwens ook
 • De Khmer Rouge ook
 • Na zes maanden reizen en leven uit een tas ga je stinken. Ook al was je je kleren en lig je zelf de hele dag te weken in een zwembad: je stinkt. Voordeeltje is dat je het zelf niet meer ruikt na een bepaalde tijd (maar de mensen die ons komen opwachten op Schiphol wel, dus alvast sorry)
 • Wanneer je gaat backpacken is het DOMSTE wat je kan sparen mokken. Van die mokken om uit te drinken weetjewel. Want je sleept op een gegeven moment tien mokken met je mee. Hadden we dat van tevoren kunnen weten? Ja. Zouden we het weer doen? Waarschijnlijk wel, want wie wilt er nou niet een Harry Potter mok waar geheime boodschappen op verschijnen wanneer je er thee in schenkt?!
 • Niemand is ooit te oud voor Universal Studio’s. Want het is geweldig.
 • Het kan raar en misschien dom klinken als twee mensen hun vaste baan opzeggen en hun huurcontract van hun heerlijke huis beëindigen om te gaan reizen, maar het kan ook geweldig zijn. En dat was het voor ons. Het was elk risico meer dan waard.

Zo. Dat was hem dan. Dit was fijn therapeutisch voor ons en hopelijk niet al te saai voor jullie hehe. Voor nu: heel erg bedankt voor het volgen en jullie enthousiaste reacties elke keer. Tot heeeel snel in het echt! Want ook al lijkt het misschien niet zo: we hebben ook echt wel weer zin om naar huis te gaan en iedereen weer te zien (inclusief de katten hehe). En hooooopelijk, over een paar jaar verwelkomen we jullie weer hier op de blog. Want het plan is om dit nog een keer te doen, over een paar jaar. En dan gaan we naar Zuid-Amerika, offff Australië, offfffff… ach, nog zat tijd om dat uit te zoeken. Maar dát we ooit weer gaan, dat is zeker. Daar gaan we in ieder geval gewoon voor 🙂.

D440F65C-C601-4287-9442-90C2003AC4DB

One thought on “De eindopmaak

 1. Genoten van al jullie blogs en zo ook weer van deze laatste… wat een ervaring en “lessons learned.” Heel leuk om hiervan via jullie blogs zoveel van mee te krijgen. En ik neem zeker wat mee van jullie lessons 😉 Voor nu: geniet nog heeel heeel even, al is het in een vliegtuig. En geniet vooral nog heeel heeel lang na van deze unieke ervaring. Liefs xxx

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s