Cambodja

Hello Cambodia!

Brunei achter ons gelaten met één overnachting op Kuala Lumpur Airport vertrokken we richting Cambodja. Lars – je weet wel, die vervelende broer van Ly – kwam vanuit Nederland overvliegen en we ontmoetten hem op de luchthaven van Phnom Penh. En toen kon het nieuwe avontuur beginnen: drie weken lang Rob, Lars en Ly on the Road! Gebroken (Lars had de hele nacht gevlogen, wij 3 uur ‘s nachts opgestaan) reden we richting ons hotel midden in het centrum. De stad voelde weer als een echte chaotische zoals dat alleen in Azië kan. Veel stof (ok ok, nooit zoveel als in Nepal), continu getoeter en aan één stuk: “Hello Sir, tuk tuk?”. Het was 35 graden en we hadden expres een hotel geboekt met zwembad, dus de eerste dag begonnen we rustig met zwemmen, een emotioneel weerzien van Rob met zijn geliefde borrelnootjes, veel spelletjes en kort het centrum in. 

De tweede dag waren we weer vol energie en we besloten om in de geschiedenis van het land te duiken door naar The Killing Fields te gaan en het S21 museum te bezoeken. In zo’n 6 uur zagen en hoorden we over alle gruwelijke dingen die er in de jaren 70 zijn gebeurd in Cambodja onder het regime van Pol Pot. Zo waren er oude gevangenissen waar mensen gemarteld waren, met het bloed nog op de grond. Liepen we door een hal vol met foto’s (wel honderden) van alle mensen die in de gevangenis zijn gebracht en allemaal zijn vermoord. We zagen een boom waar kleine kinderen tegenaan zijn geslagen terwijl ouders toekeken… Geen detail bleef onbenoemd, wat op een vreemde manier interessant is, maar vooral heel erg gruwelijk. De sfeer werd die dag dan ook steeds treuriger, dus deden we ‘s avonds nog maar een spelletje terwijl we ons eerste Cambodjaanse (heerlijke!) maaltijd aten.

De volgende dag besloten we door te reizen. We pakten de bus naar Kampot in het zuiden van het land. Het zou een rit van 3 uur moeten zijn, maar wij deden er twee keer zo lang over (mede door het feit dat we een uur te laat vertrokken). Ach, kan gebeuren, het is en blijft Azië. Die avond aten we bij een lokaal restaurant waar wij de enige gasten waren. Het restaurant werd gerund door een familie met kleine kinderen. De eigenaar was zijn zoontje op een gegeven moment zat, dus besloot hij hem bij ons aan tafel te zetten. Het jongetje was een jaar of 3 en begon meteen het Engelse alfabet te spellen. Al gauw werden pen en papier gepakt zodat wij hem het alfabet konden leren (A is for Apple, b is for…. g is for giraffe? Die kende hij gek genoeg niet). Het jongetje was slim en pakte het snel op en wilde vooral niet dat we ophielden, al nam hijzelf af en toe een pauze om aan Lars zijn blonde haar en baard te zitten.

In Kampot huurden wij scooters en wilden we het National Park in, bekend om zijn mooie uitzichten, verlaten Victoriaanse gebouwen en watervallen. We begonnen vol goede moed (want hoelang kan het nou echt stortregenen?!), maar na een uur hadden we wel door dat het buitje niet over ging waaien. Om precies te zijn hebben wij die dag één mistige verlaten kerk gezien, zijn we bij één verlaten casino (dat inmiddels is omgebouwd tot luxe hotel) binnen gestapt voor koffie en hebben we één enorme Buddha gezien die we pas na twee keer voorbij rijden zagen. Maar vooral hadden we heeeeel veeeeel regen. Poncho’s hielpen op een gegeven moment niet meer, dus we waren tot op het bot zeiknat. Uitzichten waren helaas niet aanwezig vanwege de enorme hoeveelheid regen. Maar leuk was het wel! 

De dag erna hadden we alweer een bus geboekt richting Battambang, zo’n 9 uur rijden van Kampot. Die ochtend werden we wakker en het was een stralende dag met een strakblauwe lucht. Wij baalden, want we hadden een 9 uur durende busrit voor de boeg. Erg weinig tijd voor zon dus. Een kapotte bus, enorm langzame chauffeur en 16 (!!) uur later kwamen we dan toch echt om 1 uur ‘s nachts eindelijk aan bij ons hotel. We begonnen nu toch een beetje te realiseren dat het niet aan ons lag, maar dat in Cambodja de getoonde reistijden gewoon verdubbeld moeten worden. 

Na een wat langere nacht (we wilden uiteraard even uitslapen nu) deden we een dagtour met de tuk tuk driver die ons de afgelopen nacht naar het hotel had gebracht. We hadden geen idee wat we allemaal konden zien en doen in Battambang, maar de tuk tuk driver wist daar wel raad mee. En met hem mee gaan was een zeer goede keuze! Hij was zo enthousiast dat hij een hele dagtour uitstippelde. Allereerst gingen we richting een oude tempel die uit de tijd van Angkor kwam. Erg indrukwekkend en een klein voorproefje van het Angkor-complex later deze week. Daarna was het tijd voor de Killing Caves. Net zo depressief als in Phnom Penh, alleen werden mensen hier dit keer niet massaal vermoord in een groot veld, maar juist vermoord en in een grot gegooid. Goede man, die Pol Pot… Tussen alle activiteiten door plukte onze “gids” lokaal fruit dat hij ons liet proeven, vertelde hij over het koningshuis en de vele tempels en liet hij ons oude en leuke straatjes zien. De dag eindigde met een grote kokosnoot en uitzicht op het uitvliegen van 3 miljoen vleermuizen. Heel veel toeristen waren hierbij aanwezig, maar onze “gids” wist hier wel raad mee. Hij reed ons naar de achterkant van de grot (waar net zoveel vleermuizen uit kwamen vliegen) en gebaarde dat we de berg op moesten lopen. Daar hadden we een supermooi uitzicht over het platteland, de ondergaande zon en de uitvliegende vleermuizen. En het allerleukste was nog wel: we waren hier samen met 1 andere toerist. Dus vooral heerlijke stilte❤️ (op het geluid van de vleermuizen na dan, want wat een teringherrie maken die beesten!!).

Na twee dagen Battambang werd het tijd voor alweer onze laatste stop in Cambodja: Siem Reap! De stad van het wereldberoemde Angkor Wat-complex. Om er te komen, moesten we uiteraard weer een bus nemen. Dit keer zou het weer maar 3 uur rijden zijn, maaarrrrr: het zou Cambodja niet zijn zonder pech onderweg. 50 km voor het eindpunt stond de bus stil en deze moest eerst gerepareerd worden. Dus wij deden nog maar een spelletje terwijl er heel veel mannen driftig met de bus bezig waren.  Ook hier kwamen we uiteindelijk 3 uur later aan dan de bedoeling was (dat Nederlandse OV is zo gek nog niet…).

Angkor, een eeuwenoude vergeten stad uit 900, is pas in 1800 gevonden door onderzoekers. Over de bevolking is weinig bekend aangezien het volk destijds weinig tot geen geschriften hadden en het vermoedelijk in 1500-1600 compleet verlaten is. De stad ruikt historie en is ontzettend indrukwekkend om doorheen te lopen. Lars, ouwe geschiedenisboekenvreter die hij is, heeft ons met een daar gekocht boek (waar we nog vreselijk voor zijn opgelicht) door het tempel complex gegidst! Wij hebben er drie dagen doorheen gelopen en het bleef verbazen! De foto’s zeggen genoeg 🤓. De stad Siem Reap is precies het toeristische Zuid-Oost Azië dat je verwacht. Overal bars, overal veel te dure souvenirs en uiteraard overal tuk tuks wachtend op hun volgende dronken slachtoffer die ze kunnen oplichten. Maaaarrrrr, het was ook de stad om onze voeten een ‘massage’ te geven 😀. Voor 3$ per persoon mochten we zo lang als we wilden onze voeten in een bak met vissen gooien om ze onze dode huid eraf te laten eten. 5 kwartier en een hele zachte huid later waren we weer onderweg naar ons hotel 🤓. DAARNAAST: alcohol is zo goedkoop in Cambodja! Voor biertjes van een halve liter betaalde je al snel 50 cent en voor cocktails misschien een hele euro. Jullie snappen: we hebben topdagen en avonden gehad in Siem Reap 😃.

Onze laatste busreis in Cambodja zou de busrit naar de grens met Laos zijn. Een geplande rit van 8 uur. Oftewel, 16 uur dachten we al. Wat bleek?! We hadden zowaar geen vertraging!! We vertrokken precies op tijd en we kwamen 16.00 ‘s middags gewoon aan in het dorpje in Laos zoals gepland. We kunnen het nog steeds niet geloven om eerlijk te zijn.. Maar later meer over Laos 👋🏻. 

F584AAB8-4EAF-40F5-9B7E-6FEE0226D801
Een doodmoeie selfie om de wereld (ok vooral mama) te laten weten dat we zijn herenigd zonder problemen
3534E94E-4500-4D79-A23C-003836FF8690
Eerste tuk tuk ritje van Lars! (Die zijn baard had geschoren voor dit tripje, wat een verschil met Rob hehe)
EA57E11E-E4FC-4A61-9B21-85C31A247E47
Eerste rondje door Phnom Penh bracht ons bij de Mekong, en die was… vies! (Maar dat weerhield heel veel mensen er niet van om te gaan zwemmen)
45CF0C72-97E9-486F-927F-720B1705DECE
Is toch net de Joker?! (Alleen dan met duiven in plaats van ontploffende gebouwen, misschien ieeeeets minder cool dan toch)
44D15CC5-4D38-4F33-9D3F-3733ECFD1C5F
Potje schaken in een tuktuk, waarom niet
E0839F78-6C52-4B42-93E3-1D4CAF6CD6B9
Naar de Killing Fields. Deze toren is gevuld met menselijke botten die uit de massagraven gehaald zijn 😐
9F7C3537-0F98-4543-B38E-8B0DC51CC669
Geen uitleg nodig ☹️
18DF6335-AA7C-4F72-9FA0-9AF4AFC378D5
Lars de Leraar
0BC3AC18-08B4-4FD4-A0FF-D5B9AC96C9C4
Scooteren in Kampot!
91EC35D1-1A00-44BA-A755-A933EEDE0A08
En zoals je ziet waren de uitzichten práchtig (dit was de trap naar de kerk toe, niet bedoeld als een charmant watervalletje)
2F680511-CDB7-4168-8CC6-EED1EB12A47A
Super fancy gloednieuw hotel waar we een (kletsnatte) pauze hielden (en waar we nu hoogstwaarschijnlijk niet meer welkom zijn, maar dat moet Lars maar uitleggen hehehe)
D8026A72-2DF0-4FA2-B83F-091BAB5318EF
De Buddha waar we zo’n drie keer langs gereden zijn zonder hem te zien, maar die uiteindelijk toch best groot was
97B14FA5-B460-49C5-8ABC-5806E1CD5311
STEEK JE HAND OP ALS JE OOK UIT HET JAAR VAN DE HAAN KOMT 🤚🏻🤚🏻
E4853B25-AA0F-46C1-8820-42ABC2BE874E
Pech onderweg is nooit leuk (Ly’s blik zegt genoeg)
61954622-13C8-4486-9B18-3E26F0E8D5E6
Onze hoofden na 16 uur bus (wederom zegt Ly’s blik genoeg (eigenlijk te veel, kan dat een beetje minder ook?))
6C16A1A7-FABD-4073-9A95-9B00800C5AF2
Gelukkig was Battambang het meer dan waard met alle groene rijstvelden en vriendelijke mensen
44B2CF3C-50A9-4615-90D7-656320981F13
De Killing Cave (waar dus mensen naar beneden geslagen werden)
440428DD-F49F-4BB8-871F-D2A4E5B414F2
Voor de Killing Caves stonden beelden om het verleden nog meer tot leven te laten komen..
4F91E220-0A73-4CD0-AED3-C7E85930F364
In 1 van de Killing Caves was nu een tempel gemaakt, waar de zon heeel mooi naar binnen viel (en waar je je water niet mee naar binnen mocht nemen en je schoenen uit moest doen, zoals te zien)
55DF7A6C-1353-4FB9-981B-A28423D9EC06
1 van de vele tempels die we tegen kwamen onderweg
59265CAB-2F58-4494-8DEB-834D570C64AB
Onze gids noemde deze brug de mini Golden Gate Bridge 
19D6005B-845F-412A-9BBD-F2208537EF97
Op naar de tempel die ouder is dan Angkor!
7C78CC0A-EADF-4041-8222-875444D28EBB
En dat was mooooi!

13850847-D283-4AAF-B158-B6D684CDFE80

FBDA25BE-CAA7-431D-8BA4-C4C8AEBE167B
Bovenop de Killing Caves waren nu meerdere tempels gebouwd, met hele mooie uitzichten
BBDA9F5A-37AF-40F0-90BE-1EBACF135336
EN APEN!! Deze noemen we: “Pet me, you peasants”
0A8E1E04-D9CA-4844-B326-9A43D82BA143
Dit was onze lievelingsaap, waarvan we zeker wisten dat ze op ontploffen stond en elk moment kon gaan bevallen totdat een monnik aanwees dat het eigenlijk gewoon een heel erg dik mannetje was…

1965FE33-24A6-4F26-8275-A607C7AC0121

50FDF83D-7E39-422E-912B-FF2A9194F7E6
De vleermuizen! Deze stroom met vleermuizen ging dik een uur door, heel erg onwerkelijk 

F9D6B05E-0E8C-4517-B1FD-E8A7BF161007

5F77DBA0-0B54-4853-9281-6E5C91C504C4
EN DAN: ANGKOR! (Zijn jullie klaar voor heel veel foto’s van oude tempels? Want het gaat nu gebeuren!) (wij zaten trouwens niet op de olifanten, dat kon ons hart niet aan)
3FBC70FE-8F5B-4AD7-9D5A-14703DB2E2B7
Eerste stop was de tempel met heeel veel gezichten in de torens (Lars weet ongetwijfeld nog hoe veel, maar hij is ondertussen weer thuis en we willen het hem niet vragen want dat is gênant)

B59C885B-EE39-4293-9704-ACA33E81E137

6B1569F5-4DE2-4C10-B4FF-38BDC3AD0890
We hadden een boek gekocht met alles over het Angkor complex, dus daarvan leerden we waar we eigenlijk naar aan het kijken waren

BADD2FBA-D1EF-4713-8F24-A4B4D3AC24EE253CF334-00E6-4D82-90FC-6807EDE69DDF164A44D2-FC2C-4065-AA75-67F4F510F971

68DFE65C-15FB-408F-9E8A-C2A320EFBC5D
Ken je dat verhaal van die mensen die hun camera niet goed hadden opgeladen en die precies uitviel toen ze bij het beroemde Angkor Wat waren en hun reservebatterij ook nog eens vergeten waren? Gelukkig maakt de mobiel van Lars ook goede foto’s! 🤓
10121962-F41E-4BEE-8E73-1B1BE6246E2C
Oke, hele goede foto’s gelukkig
43F02EDF-9D1C-403D-8825-3562148E23A3
Wanneer er een boom door je tempel groeit

9E3354BC-DC9F-4892-8752-C633E997E6B7

99A49AB4-205E-4054-97F3-DA02C2BAE834
Bij de tempel die ook is gebruikt in Tomb Raider! (Waar Lara Croft tot Rob’s grote spijt niet te vinden was)

E5DE8E54-C16A-4C79-8157-1CCC7207EDE47AFE149E-F17F-4FE5-83CD-3C54988E43B8560B8EFE-899E-49A9-A032-092646FC307096081C63-FCF7-449E-BB2F-8BFAACD8B870AEC6C633-FDC0-4771-B42B-A57504EFF553

A25475DB-6DA9-4411-B9A7-F831E80D546E
So close (yet so far away)

BDD50F83-63A4-46A9-ABE3-367AB305339C

070F27AC-C2CC-40A2-AD40-2465CC8EC1EA
Oer reactie gevangen op een foto wanneer visjes aan je voeten beginnen te knabbelen
6CDD222D-724B-4048-A041-AE7A0BCA7A45
In de Barstreet werden we gelokt naar een kroeg (gratis shotjes!), waar we vervolgens volledig ingemaakt werden met vier-op-een-rij door de eigenaren

One thought on “Cambodja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s