Singapore + Brunei

Joeeeeeehoe!

Tijd voor de reis terug naar het warme en benauwde Azië! En daar hadden we wel weer zin in, want het was tijd om twee totaal verschillende staten op te zoeken, namelijk Singapore en Brunei. Als we iets moeten noemen wat we geleerd hebben van deze landen (want reizen verrijkt je ziel, je leert allemaal levenslessen blablabla), dan is het wel dat je verwachtingen nooit kloppen en het altijd anders is dan je verwacht 🤓.

Singapore

Voor Rob kon de vlucht naar Singapore al niet beter, hij verheugde zich er zelfs al een tijdje op. Want: voor het eerst in zijn leven vliegen met de Dreamliner, het werd eens tijd! En dan ook nog eens op de door miljoenen mensen bestempeld als beste luchthaven van de wereld: KOM MAAR OP! Na een heerlijke vlucht kwamen we om 8 uur ‘s avonds aan en we waren er helemaal klaar voor om versteld te staan van een mooi vliegveld. We liepen richting de douane en daar ging het fout. 300 man die door 10 douane ambtenaren gecheckt moesten worden klinkt veel, maar is niet zo gek. Voor Singapore was dit overduidelijk wel te veel en na ruim anderhalf uur wachten, geen wc in de buurt (klein persoonlijk drama voor Ly) en drie wachtwissels met een uitgebreid theekransgesprek konden we eindelijk onze bagage halen. Wij waren allang blij om uit de rij te zijn en zochten op het scherm naar ons vluchtnummer en bijbehorende bagagebandnummer. Wat bleek? Het duurde zo lang dat onze vlucht al van de schermen gehaald was en dat we dus random 15 banden langs moesten lopen om vervolgens onze bagage in een hoek terug te vinden. Niet het fijne begin wat we verwacht hadden. Niet echt met een top gevoel gingen we vervolgens doodmoe onderweg naar ons hotel in het midden van de stad. Toe aan een lekkere douche en een goede nachtrust kwamen we aan bij het hotel. Bleek dat er vanavond een feestje georganiseerd werd met harde muziek. Tel daarbij op dat we in een dorm lagen met 20 (stinkende) andere mensen die gedurende de nacht luidruchtig binnen kwamen en het grote licht aan lieten staan en je snapt dat we één en al vrolijkheid waren. Ly berichtte meteen haar halve telefoonboek dat ze het allemaal niet meer zag zitten (je bent theatraal of je bent het niet) en Rob verwerkte het op zijn eigen manier en viel direct in slaap (je bent man of je bent het niet).

De volgende ochtend voelden we ons iets beter en gingen we de stad verkennen. We verwachtten vooral een superschone en übermoderne stad met overal mensen die zich keurig aan de verkeersregels hielden (in tegenstelling tot overal anders in Azië). Het werd ons snel duidelijk dat de stad inderdaad erg modern kan zijn. Zodra je in het zakendistrict loopt, zie je overal wolkenkrabbers, zakenmensen en fancy restaurants. Ze hebben in Singapore zoveel mogelijk geprobeerd om een ecologische stad te bouwen, dus zelfs de hoogste gebouwen zijn bekleed met planten. We liepen door luxe winkelcentra en gingen naar Marina Bay en de Gardens by the Bay (zoals echte toeristen betaamd). Maar Singapore heeft ook een andere kant, met meerdere cultuurbuurten, zoals Chinatown, Little India, Little Arabia, noem maar op. Deze buurten waren leuk om te zien, maar ook overduidelijk een stuk minder modern en luxe zoals iedereen het altijd doet geloven. Daarnaast vonden wij het ook niet per se super schoon (ook hier lagen sigaretten op de straat) en ook hier liepen mensen door rood (waar wij dan weer heel erg van schrokken). De tweede dag hebben we andere delen van de stad gezien, maar alles leek wel redelijk hetzelfde. Al met al een toffe stad om mee te maken, maar een lang weekend was voor ons voldoende om de highlights te zien.

Brunei

Vanuit Singapore vlogen we door naar een volgend ministaatje: Brunei! Het is een vrij onbekend land (Ly wist niet dat het bestond voor deze reis – maar zegt waarschijnlijk meer over haar dan over Brunei), streng islamitisch, heeft een sultan die regeert en iedereen blijkt rijk te zijn vanwege alle grondstoffen. Oftewel, klinkt totaal anders dan de rest van Azië dus we wilden het zeker meemaken! Van tevoren hadden we veel gelezen over Brunei. Omdat het streng islamitisch is, zijn er beduidend strengere regels dan waar dan ook in Azië. Zo is alcohol verboden, moeten vrouwen bedekt gekleed gaan, mag je niet hand in hand lopen en mag je ook überhaupt geen mensen van het andere geslacht een hand geven. Vooral Ly was een beetje zenuwachtig van tevoren, bang om iets fout te doen en dan de gevangenis ingegooid te worden ofzo (je weeeeeet het niet!). Gelukkig bleek dit helemaal onterecht en bleek het uiteindelijk een stuk minder streng dan internet ons had doen geloven. 

Zodra je landt op Brunei, zie je meteen de welvaart in de luchthaven. Strakke marmeren vloeren, luxe daken en tientallen dure auto’s op de parkeerplaats. Eenmaal in de bus richting het centrum, zag je overal mooie moskeeën, overheidsgebouwen, aangelegde parkjes en fonteinen. Het was geen Dubai, maar het zag er wel luxe uit allemaal. Behalve het openbaar vervoer dan. Een busrit is spotgoedkoop (1 Brunei Dollar), maar dan zit je ook in een afgedankt busje uit de USSR tijd. Ah well, voelt het toch nog alsof je in Azië zit 🤓.

Eenmaal bij het hotel aangekomen, ging het inchecken wat minder soepel. Een snelle check op Google gaf een andere wisselkoers aan dan het hotel aangaf. Rob was het er niet helemaal mee eens (aangezien we meer moesten betalen) en hing aan de lijn met de manager. Een verhitte discussie, waar de manager nog diverse malen de hoorn erop heeft gegooid en een ING check later bleek dat de Google check fout was en het uiteindelijke bedrag dat het hotel aangaf wel klopte. Oeps. Foutje. Kan gebeuren. Meteen vrienden gemaakt met de plaatselijke bevolking dus.

De volgende dag was het tijd voor het eerste moskeebezoek van onze reis, de Sultan Omar Ali Saifuddien Mosque. Een moskee precies zoals je hier verwacht. Althans, de buitenkant dan. Mooie vijver, mooie parkjes en veel marmer. Binnen was het was praktischer ingericht en was er minder decoratie. Toegegeven: we waren een beetje angstig om naar binnen te gaan, maar puur voor het beledigen van eventuele etiquetten. Dit bleek totaal onterecht, want iedereen begroette ons met een grote lach en ze gaven ons een lange jas om al onze kleren te bedekken. Iedereen hielp ons heel graag, legde ook uit wat je wel en niet mocht doen in de moskee en was zeer vriendelijk. Niks om bang voor te zijn dus! Daarnaast loopt ongeveer de helft van de vrouwen met een hoofddoek (we hebben heel erg weinig boerka’s gezien), maar loopt de andere helft in normale westerse kleren. Ly begon zich steeds meer op haar gemak te voelen 🙂. Die dag bezochten we ook nog een museum die volledig ging over de sultan. Een enorm gebouw met meerdere verdiepingen, waarbij het alleen maar ging over de huidige sultan en over alle giften die hij heeft gekregen van andere landen. Bijzonder (maar ook saai op den duur, om even helemaal eerlijk te zijn hehe), maar stiekem was het leukste dat bij elke beschrijving in het museum (en dat zijn er veul) de sultan bij zijn volledige naam werd genoemd. En dat is er niet zomaar eentje, hij heet namelijk: Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien (dat hebben we moeten googlen: dat snap je, hehe). Flink geboortekaartje zal dat geweest zijn hehe.

Brunei is een land vol pracht en praal. Mooie moskeeën, prachtige paleizen en mooie straten. Tenminste, als je op de hoofdweg blijft. De tweede dag liepen we naar de tweede grote moskee en die ligt een stukje uit het centrum. De weg naar de moskee toe laat toch wel zien dat het land twee gezichten heeft. De heilige plekken zijn overladen met luxe, terwijl veel huizen en straten toch wel een opknapbeurt kunnen gebruiken.. De derde dag zijn we de (voor Brunei) bekende Water Village opgegaan – het Venetië van Brunei. De hoofdstad Bandar Seri Begawan ligt aan een rivier. Op die rivier hebben mensen een stad op palen gebouwd met een politiebureau, moskee, school, noem maar op. 30,000 mensen wonen in relatieve armoede op het water tegen de hoofdstad aan. Twee compleet verschillende werelden lijken het en ontzettend vreemd om mee te maken met het goud van de moskeeën op de achtergrond. 

Conclusie: Brunei verwachtten wij als enorme luxe, overal rijke mensen, de olie nog net niet door de straten lopend en streng islamitisch geregeerd. Uiteindelijk bleken de regels allemaal een stuk soepeler te zijn, zagen we mensen gewoon hand in hand lopen en was er zelfs ook een “normale” kerk aanwezig. Maar ook zagen we de wat verouderde en armere delen van het land. Een land met een klein beetje twee gezichten, maar absoluut de moeite waard om voor bijvoorbeeld een lang weekend te bezoeken. Beetje jammer dat je er dan waarschijnlijk wel de halve wereld er voor over moet 🤓.

Eerste dag Singapore! Het weer zat niet helemaal mee in het begin
Het wereldberoemde Marina Bay, waar je voor een kleine 600 euro overnacht 🙋‍♂️ (maar dan heb je wel de hoogste infinity pool van de wereld, namelijk op het dak wat gelijk staat aan de 57e verdieping 😶)
Azië is nooit ver weg in Singapore, hoeveel wolkenkrabbers er ook zijn
In het winkelcentrum was het nationaal kampioenschap van BeyBlade bezig en het was DRUK. Het jochie die dit won (want er deden alleen maar tienjarigen mee en 1 hele dertigplusser met overgewicht) ging naar het WK in Parijs
Klein-Venetië in het super chique winkelcentrum (meest chique wc’s in dit winkelcentrum van de afgelopen tijd!!)
Een volledige ecologisch indoor centrum met watervallen, bloemen, wandelpaden en nevelvorming: aan alles lijkt gedacht bij the Gardens by the Bay!

En in 1 van de Gardens werd heel random het verhaal van ‘the Wizard of Oz’ verteld! Compleet met de Yellow Brick Road en alles (wat Rob niet kende, maar Ly is de beroerdste niet en heeft het natuurlijk even haarfijn uitgelegd)
The Supertree Grove in Gardens by the Bay (waarvan we toegeven dat we niet precies weten wat het praktisch nut ervan is, maar een bijzonder uitzicht gaf het wel)

 

En uiteraard ook hier uitzicht over de stad!
Chinatown in Singapore (waar we redelijk snel doorheen liepen – verrassend genoeg hehe)

Singapore probeert duidelijk groen te zijn! En dat lukt aardig. Dit is 1 van de veeeele gebouwen die bekleed zijn in het groen
Door naar Brunei! Ook hier geen gebrek aan groen (en aan geld)
Eén van de winkelstraten in Brunei. Zoals je ziet loopt het storm
Op naar de eerste moskee! En die maakte meteen indruk….
.. ook al zou je dat niet zeggen aan de zoutzak-houding van Ly
Overal waar je heen keek waren er fonteinen, gouden beelden, koepels en groene perkjes

 

Rob, je rugzakhoes zit ondersteboven (geen dank)
In de tuin van de moskee waren overal gouden beelden, wat een lekker contrast geeft met de watervillage op de achtergrond
De tweede moskee had dan misschien geen mooi meertje eromheen, maar was daarentegen wel compleet (en mooi!) versierd

In de moskee werden we vriendelijk welkom geheten door de imam (nadat wij hem een beetje verlegen en awkward aan zaten te staren, bang om iets fout te doen)

Nét ietsje anders dan al het goud: de watervillage

One thought on “Singapore + Brunei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s