Nieuw-Zeeland: The South!

Joeeeehoe! Tijd voor het tweede deel over Nieuw-Zeeland!

Iedereen die we spraken over Nieuw-Zeeland gaf de tip om zo kort mogelijk op het Noordereiland te blijven en zo lang mogelijk van het zuiden te genieten. Wij waren al heel erg onder de indruk van het noorden, dus we konden ons niet vooooooorstellen hoe het zuiden zou zijn. Na twee dagen in Wellington te hebben gespendeerd (waarbij de Engelse pub en het gigantische museum absolute favorieten waren) was het tijd voor de overtocht naar het zuiden!

Het Zuidereiland was nog niet eens begonnen, maar de uitzichten op de ferry beloofden al veel goeds. Strak blauw water, mooie fjorden, spiegelende bergen in het water en afgelegen huisjes. Waar normaal Rob last heeft van misselijkheid (soms tot kotsen aan toe) op zee, was dit keer Ly zwakke schakel. Voor haar was de ferrytocht dan ook een stuk minder indrukwekkend en kon het niet snel genoeg gaan hehe.

Van de volgende dag besloten we een reisdag te maken naar het plaatsje Hokitika aan de westkust. Dit betekende dat we het Abel Tasmanpark in het noorden helemaal zouden overslaan. Erg jammer, maar we wilden de rest van de dagen minder rijden en de mogelijkheid hebben langer te blijven staan op andere mooie plekken. Het was een lange dag rijden, maar de weg en het uitzicht waren onwerkelijk (toen al!). Die avond sliepen we op een camping met een hele aardige eigenaar. Hij kon het ons bijna niet vergeven dat we het Abel Tasmanpark hadden overgeslagen, maar dat verdween volledig toen hij zag dat Ly haar Hobbiton-trui aanhad. Het bleek dat zijn zoon heeft meegewerkt aan alle Lord of the Rings en Hobbit films. Hij had heel veel grappige verhalen en souvenirs van de set (waaronder een originele editie van Lord of the Rings met een leren kaft, gesigneerd door Gandalf. HOE COOL) en hij heeft bijna de hele avond bij ons gespendeerd. Die avond sloten we samen af met een ouderwets potje Rummikub spelen in de gezamenlijke ruimte (heerlijk om even uit de bus te zijn) terwijl we ondertussen onbeperkt kiwi’s aten die we gekregen hadden van de eigenaar. Geen verkeerde avond!

De volgende ochtend gingen we op pad met een zelfgetekende landkaart waarop de Lord-of-the-Rings/Kiwi-man alle highlights had geschreven die we moesten bezoeken in de omgeving. Zo ontdekten we door hem de Blue Gorges, diverse watervallen en ontelbaar veel mooie uitzichten. Die volgende avond parkeerden we de auto op een parkeerplaats met mooi uitzicht over een meer. Rustig Monopoly Deal spelend en soep kokend werd onze rust ineens ruw verstoord door een zestal witte busjes. We weten niet waar onze slechte karma vandaan komt, maar binnen 10 seconden veranderde de serene rust in complete chaos door de komst van zo’n zestig (je raadt het al) Chinezen… En ze deden hun naam meer dan eer aan! Rustig werden er tientallen foto’s van ons gemaakt terwijl wij onze soep aan het opwarmen waren en daarnaast werd er constant naar ons gewezen, maar sprak niemand ons aan. Onze eerste grote angstgedachte: ze blijven hier ook voor de nacht. Gelukkig was dat niet het geval. Integendeel: ze bleven in totaal maar ongeveer 5 minuten. Daarna verlieten ze de parkeerplaats weer met volle vaart en lieten ze ons totaal verbouwereerd achter met een smerige wc (waarvoor nog bedankt).

De volgende dag hebben we de Franz Josef gletsjer bezocht en we hadden geluk, want het regende de hele dag, maar het trok open toen we bij de gletsjer stonden 🙌🏻. Vervolgens zijn we doorgereden naar Wanaka, een gezellig wintersportdorpje aan een prachtig meer. Hier besloten we dat het tijd was voor iets wat we nooit hadden verwacht ooit te doen in augustus: we gingen een dag skiën. Tussen Wanaka en Queenstown in ligt het bekendste skiresort van Nieuw-Zeeland: Cardrona. De touristinformation gaf aan dat het de dag erna een prachtige dag zou worden voor een ski-avontuur. Skispullen en skipassen waren snel gehuurd en geregeld. Kleren hadden we niet gehuurd, want we besloten dat onze afritsbroeken zo goed als hetzelfde zijn als skibroeken (Rob weet beter, maar voor die ene dag was het prima). We zochten een parkeerplaats op zo dicht mogelijk bij het resort, zodat we de volgende dag zo vroeg mogelijk konden starten. Die avond hebben we de mooiste zonsondergang ooit gezien, maar ook onze koudste nacht ooit gehad in de bus. De volgende ochtend moesten we zowaar krabben en hingen de ijspegels zo’n beetje aan onze neus. Je moet er wat voor over hebben 🙂.

Die volgende morgen was het tijd voor de grootste angst van Rob: Ly op ski’s de berg af. Nu was hij wel overtuigd dat Ly beneden kwam, maar in welke staat was meer de vraag. Het nummer van de traumahelikopter als sneltoets opgeslagen en een dubbele zorgverzekering later, zaten we in de lift omhoog. Ly heeft vaker geskied, maar alles in de vorm van SnowWorld in Zoetermeer (weet je nog Yentel? 😂), waar je 1 uur per keer skiet. Toch was er aan zelfvertrouwen geen gebrek (tot irritatie aan toe bij Rob) en dacht Ly dit wel even te klaren. Hoe moeilijk kon het zijn?! Rustig aan beginnend bij de (groene) beginnerspiste, gleed Ly goed naar beneden. Ja, het was in een pizzapunt en nee, het verdiende geen schoonheidsprijs, maar ze kwam levend en wel zonder gevaar beneden. Na één keer de beginnerspiste kwam het irritante (volgens Rob, Ly voelde zich uitstekend) zelfvertrouwen van Ly weer naar boven: ze vond het tijd voor wat moeilijkers. We besloten de blauwe piste af te gaan, maar na een verkeerde afslag zaten we per ongeluk op de rode piste (de gevorderde piste). En dat ging haaaaaard! Ly deed het verbazingwekkend goed en viel geen één keer. Rob was trots, maar Ly had haar leven aan zich voorbij zien flitsen toen ze met grote snelheden de berg af vloog. Dit tot grote vreugd van Rob, want de rest van de dag was ze hierdoor een stuk voorzichtiger 🙌🏻. Cancel de traumahelikopter maar!

Na het skien zijn we in een paar dagen via Queenstown naar Milford Sound gereden. Milford Sound ligt in het Fjordland in het zuidwesten van het eiland. Iedereen zei dat dit het mooiste was wat we gingen zien, dus we hadden hier het meeste zin in. Het was inderdaad erg mooi, maar de weg ernaartoe was minstens net zo mooi met alle watervallen, spiegelende rivieren (Ly kon haar hart ophalen) en felgroene bomen. Alles in die buurt leek magisch en nep en regelmatig moesten we elkaar eraan herinneren hoe bijzonder en mooi het was en dat het écht was.

Daarna zijn we in een paar dagen met veel tussenstops via Dunedin naar Mount Cook gereden. In Dunedin kwam een grote wens van Ly uit, namelijk: zeehonden spotten! Het zeehonden spotten klonk moeilijker dan dat het daadwerkelijk was, want toen we het strand opliepen struikelde je bijna over alle slapende zeehonden. Het was geweldig, zelfs als je niet zo’n zeehondenliefhebber als Ly bent (Ly moest bijna een beetje huilen van geluk toen ze ze zag en daar schaamt ze zich sowieso niet voor. Rob noemt haar nu vooral een stumperd, but we all know he loves it). 

De laatste dagen hebben we doorgebracht in Akaroa (een schattig oud Frans stadje aan de kust) en in Christchurch. Christchurch viel bijzonder tegen, maar gelukkig hadden we een fijn hostel waar we rustig konden zitten. Voor geld besparen was dat ideaal, vooral omdat we een boete binnen kregen van het Noordereiland voor te hard rijden (oepsie). Disclaimer: Rob reed (en dat deed Ly erg goed). 

Conclusie over Nieuw-Zeeland: het is nóg mooier dan iedereen altijd zegt. Het water is zo helder dat je alles ziet zwemmen. De lucht blauwer dan je ooit hebt gezien en het gras is zo groen dat je denkt dat het nep is. We hebben erg veel geluk gehad met het weer, mede daardoor was het slapen in een bus heel erg goed te doen. Hoewel we nu weer erg toe zijn aan een echt bed en een beetje meer ruimte, was het zelf kunnen rondrijden en alles binnen handbereik hebben heerlijk. En het lopen met een backpack op wordt vast weer even wennen. Maar we klagen niet: nog genoeg andere landen en steden te bezoeken. Op naar een nieuw avontuur ✈️🌏🙌🏻.

PS: bereid je voor op de meeste foto’s in 1 post oooooit! Met zoveel moois is het moeilijk om een selectie te maken 🤓

PPS: Hebben jullie gemerkt dat onze website robandlyontheroad.com is geworden in plaats van robandlyontheroad.wordpress.com? 😏 We hadden geen ruimte meer om nieuwe foto’s te plaatsen op het gratis account, dus moesten we er een betaald account van maken. Met als bijkomend voordeel dus dat we nu heel erg stoer onze eigen .com website hebben! Nog even en we komen met Rob&Ly merchandise hehehehe.

289CB94B-58B9-4C77-9858-B7A8F391849D
Wanneer Marlborough niet alleen sigaretten zijn, maar ook ontelbaar veel wijngaarden
09196CC9-1F0C-4C89-ACA4-43080AE7B26B
In het begin stopten we nog voor plaatjes als deze, maar al snel kwamen we erachter dat alles er zo uitziet of soms nog mooier en indrukwekkender dan dit.
B6AB47D8-FC02-4918-9177-AD4E0B906D9E
Onderweg uitstappen omdat er een dolfijnenkolonie schijnt te zitten. Geen dolfijnen te zien, wel heel veel wind
F68F18DB-A9C7-4F0A-BE3E-7E06A7358D60
Een van de ontelbaar vele watervallen

9741EE7B-E03A-4881-97EE-BF92FA7526D2

D51E3EA7-6B9D-41E8-A1C4-F32E85A8E068
Zelfs na onze traumatische ervaring met de Chinezen op de parkeerplaats is er nog tijd voor een romantische foto (doen we niet moeilijk over)
3EF2B60B-5773-4110-BBF4-EF517BE6C836
Op naar de gletsjer!

52169C8E-2594-49D7-9EF6-78A3E81F961A

24B04B19-E5FB-49FA-8DDC-DC33B86C1E3A
Daar issie! (Je broek in je sokken is de nieuwste mode)
EDDE6159-CEAC-43B9-A064-B4A7F6B8AF44
Never not making selfies

57E8E7AC-37E9-4142-8116-1EB6C573AE20

FC9F1FDA-43A7-4095-98AD-94226C2C1B82
Onderweg kwamen we langs een bordje waarop “Blue Pools” stond. Dat klonk interessant, dus we zijn er naartoe gelopen. En verrek: het waren inderdaad Blue Pools!

662A65D1-F28A-47D9-B55E-DCAD1662AE30

E542D090-C4C5-470B-86FE-5F7098DE646D
Skispullen gehuurd en daarmee even een uitgebreide fotoshoot doen bij het supermooie meer in Wanaka
656C903C-462F-40E7-AEBF-78FF7883CF66
Voor de mensen die het meer willen zien zonder mensen ervoor: dit is hem dan
715C7207-50C8-4A9E-85FA-467EC669CE7D
Ons plekje voor de nacht (in de verte in het dal ligt Queenstown)
CD89FF4B-B0FB-4C64-B6D3-AE46CCA39A14
We hebben heel veel zonsondergangen gezien, maar dit was absoluut 1 van de mooiste! De kleuren waren zo onwerkelijk mooi en felrood

D42D36C5-FF66-497D-93C5-75DF4A1A8CBE

94F46DCB-80B0-413D-B3D2-2075F1E26413
Het vroor die nacht dus thermo, trui en muts waren geen overbodige luxe
7F8DF087-49B2-4A2F-A992-FDA6DABE5A81
Wat kan ze lief lachen he, die Ly (dit is overigens ook de foto waarna Rob zich realiseerde dat zijn snor er wel weer eens af mocht)
02AC0BE4-1029-4EAB-B0E1-EC1C8A973167
Op naar de Kaiserschmarrn en Bernerwurstel! … oh wait. 
8E70286A-75B7-4772-A09C-4D52276B10D3
Queenstown! Waar de Irish pub uiteraard van de binnenkant bekeken moest worden 🍻 (en waar Ly als übertoerist poseert met haar Nieuw-Zeeland-tas, haar Nieuw-Zeeland-muts, haar Nieuw-Zeeland-trui en haar Nieuw-Zeeland-oorbellen)
9DEBA5FA-C98B-4264-ACC6-B3A7E5B82C6D
Kamperen was nog nooit zo mooi
7711E3DB-C6EF-4BFC-8345-59A1AE1BF92D
Eén van de momenten waar Rob aan Ly probeerde uit te leggen hoe je een steen naar VOREN gooit.. (in de categorie ‘Wist-je-dat’: wist je dat Ly alleen in 90 graden een steen kan gooien?!)
03C896AF-D3FF-4C93-8870-478F3A8E1B78
Ly wist zeker dat je wel goed pootje kon baden in het meer, maar daar kwam ze heel snel van terug (duurde ongeveer zo’n tien seconden voordat ze hard schreeuwend het water weer uitkwam waggelen)
9C442FB7-263F-4EA7-821E-68B893FC11D1
Another day, another pub
C5E92A9B-DCAC-4E1E-9D8D-C2531F8E0DEC
Pas op! Overstekende Kowalski’s
0468C142-3DDF-4E74-AB32-CCD914AFB7D6
WE WERE ON A BREAK in Ross (ghehe)
C84BF932-9D06-464F-BD98-B4B37B2430DC
Voor alpaca’s maakt het niet uit dat je nodig weer eens moet douchen, je wel zwanger lijkt in je jas en dat je haar platter dan plat zit, alpaca’s begrijpen dat.

ACE0D02D-343C-4861-A03C-D54629DF0E70

1F5ED199-B97F-4636-83BF-BD39A9CD9CC5
Op weg naar Milford Sound door de prachtige fjorden van het zuidwesten

72E6396E-44ED-43FF-B6C8-56640EE0DD39148648C6-B2CA-4708-94FB-D51412C7346E

A5F60E9D-988B-40D4-8E56-6031E05A5F85
Milford Sound!
62BF025D-277D-482E-A699-1B2CD1C21606
Je blijft foto’s maken als de omgeving zo mooi is
12C2F9FA-D7FC-459D-95D3-75975718515D
Op naar de zeehonden! Waar we werden begroet door deze vriend
2417CEF7-EFD3-48B9-8FCC-59B1226CACD4
Ly voelde zich 1 met de dieren en is niet te beroerd om zich in te leven om zo nader tot de natuur te komen
245B84B4-E88E-455E-B745-76F1A34541BA
Die ene zeehond heeft zijn vin over de andere heen geslagen!!😭❤️ Oh mijn hart…

B15E9E90-7E02-41B8-815F-643F1D1160BB

09F29823-D05E-4222-AC15-AC35E7DA124E
Water zo blauw dat het nep lijkt
746B47A3-29BB-4D8A-B779-259345E2559B
Wanneer Ly de wandeling naar Mount Cook uitzoekt en zegt dat het maar een half uurtje duurt, maar je er uiteindelijk ruim drie uur over doet
BFFFC5E1-8A54-499E-A908-638C6994698D
Uitzicht was het meer dan waard gelukkig (goed om te weten voor de kijker die niet aanwezig was bij het maken van deze foto: deze foto is gemaakt met zelfontspanner, dus Rob heeft meerdere keren binnen tien seconden van de camera naar de steen moet rennen. Zo atletisch die jongen!)
E83991B9-65D8-49C3-BFB8-8A6BCF5EA2E4
Hoi Mount Cook, alles goed?❤️

00F0770A-1940-43C4-B3E4-1880E4464F3F53A92C6B-6640-49F7-A867-48E0DF155434

2EB55B55-63C3-4148-A602-B399DEB94843
“Draw me like one of your French girls” in het Capsulehotel in Christchurch

2 thoughts on “Nieuw-Zeeland: The South!

  1. Het is hartstikke mooi hoe je Nieuw-Zeeland beschrijft. Ik heb daar een jaar gewoon op het noorder eiland, maar ik heb het zuider eiland nooit bezocht. Als ik Nieuw-Zeeland ooit nog eens bezoek, dan zal ik me vooral richten op het zuider eiland. Ik hoop Nieuw-Zeeland namelijk nog eens te bezoeken omdat ik het Māori wil leren spreken en ik wil dan onderzoek doen naar de overdracht van Nederlandse taal en cultuur in Nederlandse gezinnen die geëmigreerd zijn. Nogmaals, ik vind het hartstikke leuk hoe je het beschreven hebt en ik heb er nu echt zin in om het zuider eiland te bezoeken!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s